Ljuduppgiften

Jag har en mp3-spelare: Creative zen mosaic ez 100 att spela in med,

samt en samsungmobil, sgh-u600 EVO

som jag spelar in samma bakgrundsljud på, en kort stund i Stora Redaktionen med klassen.
Enligt Audacity är filen som är inspelad med mp3-spelaren i 32-bitars float och 16000 hz. En wav-fil.

Mobilinspelade filen är 16 bitars PCM och 8000 hz. En amr-fil. Den låter betydligt sämre förstås. För att lyckas få in den här har jag exporterat till en mp3-fil i Audacity.

Av någon anledning spelade jag in mycket mer än 15 s på respektive enhet, men jag har sedan i Audacity kortat dem till den längden och tagit bort allt därefter.
Jag letar efter mer info om enheterna på tillverkarnas hemsidor men av den informationen som finns kan jag inte utläsa vilken inspelningskvalitén är. Ingen av enheterna är egentligen menade för mer än röstmemo-inspelningar, och efter att ha letat igenom alla menyer kan jag meddela att inspelningsinställningarna inte går att ändra.

Jag har lyckats synka klippen hyfsat genom att förkorta det ena och lyssna om och om igen, men jag tror inte att det egentligen måste göras så. Guiden till Audacity på dsv:s hemsida är bra, men den är alldeles för kort. Det blir en form av stereoljud men lite burkigt, så någon millisekunds fördröjning är det nog. Att ändra klangen är svårare, testar leveller och equalizer bland annat.

Därefter har jag lagt in ett nytt klipp, en kort intervju med min son som vi gjorde hemma i lägenheten med mp3-spelaren, sittandes i sängen med ett täcke över huvudet. Mycket utandningar! Här är originalklippet:

Intervjun har jag redigerat genom att klippa bort vissa delar, ändra ordning på det sagda och brusreducera vissa grejer. Tyvärr har jag inte tillräckligt med kunskaper för att veta om jag gör speciellt vettiga val. Labbar lite hit och dit helt enkelt, ibland blir det stor skillnad och ibland inte..

Dessvärre lyckas jag inte heller ta reda på hur man gör ifall man råkar klippa bort aningens för mycket i Audacity, eftersom de klipp man gör inte markeras. I ProTools är det superenkelt, men jag hittar bara ångra-knappen i Audacity och det är ju fullkomligt värdelöst om man gått vidare och gjort annat i klippet som man inte vill ångra.

/tillbaka i skolan, 4 vabdagar senare/
Dessvärre lyckades jag inte öppna audacity-filen hemma, och nu går det inte här heller. All data är borta. Bara att börja om från början… Gaaaah! Försöker åter synka bakgrunderna och få dem att låta liknande. Det går inte speciellt bra, men kul är det åtminstone!

Sedan: ny redigering av intervjun – bättre den här gången. Kopierar istället ner önskade bitar till ett nytt ljudspår, så ligger ju hela originalet kvar om man skulle vilja ändra sig. Här är den redigerade versionen, tyvärr en del fnys och knaster kvar men nu börjar det bli ont om tid här 🙂

Jag får fortsätta kämpa med ljudkvalitén när det finns en lärare tillgänglig!

Här är oxå det loopade bakgrundsljudet. Jag körde kopiera-klistra in, men jag såg att det fanns en funktion där man bara valde att lägga samma version önskat antal gånger efter varandra.

Det går absolut att göra en version där intervjutalet går att uppfatta. Det beror på hur högt man lägger bakgrundsljudet förstås, men intervjun är ju inspelad på ett annat sätt och således mycket tydligare till att börja med. Här har jag låtit det ligga kvar på en ganska hög ljudnivå för att skillnaden ska framgå. Det som stör mig mest är att man hör min röst i bakgrunden (9 s), vilket jag kunde redigerat bort om jag ville, men jag tog med det just för att det skulle bli lite knepigt. Såhär blev i alla fall slutversionen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s