Källkritikövning – kolla bloggar och forum efter dold marknadsföring

Eftersom stressnivåerna just nu är höga trots låg aktivitet (Strukturer, strukturer! ropade hon klagande) fick jag ett totalt hjärnsläpp när det kommer till ämne. Alltså satte jag mig och slumpade fram sidor på Wikipedia tills jag hittade en som verkade intressant; om tributyltenn. Tributyltenn är en ” en mycket giftig organisk förening, som ursprungligen togs fram för bekämpning av bilharzia”. Jag slogs av formuleringen ”mycket giftig” och fortsätter man läsa texten är det flera språkliga småkonstigheter som gör att man reagerar. Bland annat står det ”Man kom sen fram till att TBT tog död på även andra vattenlevande organismer och därmed var steget inte långt till att använda TBT i skeppsbottenfärger för bekämpning av påväxning.” Det är något i tonen som gör att skribenten inte upplevs som neutralt inställd till TBT.

De källor som anges är tyska Wikipedia samt Naturskyddsverket. I artikeln hänvisas också till SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, som jag aldrig hört talas om. Det visar sig vara en statlig myndighet och vars arbete alltså kan antas ha hög trovärdighet. Jag söker ”tributyltenn” på deras hemsida. Det verkar vara allmänt vedertaget att tributyltenn är ”mycket giftigt”.

Finns det då ens någon som hävdar att tributyltenn inte är så skadligt som det verkar? Jag googlar vidare men icke. De flesta verkar vara superöverens om att det är fullkomligt livsfarligt, så Wikipedias artikel verkar inte vara överdriven. I detta skedet mindes jag dessutom att vi skulle kolla efter falsk marknadsföring och övergick till att kolla på jämförelser om reseförsäkringar. Där hittade jag ett klockrent marknadsföringsinlägg i en diskussion på resdagboken och var mycket nöjd till jag kom till sista raden och såg att användaren ULLIS faktiskt skrivit ut namnet på företaget som avsändare.

Inlägget hon svarar på är dock också lite misstänkt. Där skriver resemama att det är ”självklart” att ha en reseförsäkring och att hon låtit en ”god vän som är försäkringsmäklare” titta på alternativen. Hon poängterar även att hon väljer ett annat bolag än sitt vanliga bolag, nämligen Länsförsäkringar, och att det är ”självklart” eftersom de var så mycket billigare men ändå så bra (fast hon aldrig kunnat tro det från början).

Något i språket gör att jag reagerar en smula, det är för tvärsäkert helt enkelt. Jag kollar in på resemamas profil och ser att hon arbetar på Örebro kommun med näringslivsfrågor. På deras hemsida hittar jag en Ulrika Riseby som liknar bilden på resdagboken, så jag googlar hennes namn och länsförsäkringar, men inget kommer upp. Då kollar jag lite på hennes reseinlägg och kommer fram till att hennes man verkar heta Magnus (fast de kanske inte är gifta för Ulrika är med i gruppen ”Gud finns nog inte” på facebook, men så googlar jag Magnus Riseby. Han verkar adock inte rbeta på Länsförsäkringar utan är landstingspolitiker för fp. Ungefär här börjar jag känna mig som en stalker och släpper tanken på att resemama är hemlig agent åt LF. Hon råkar visst bara gilla dem, vilket också bekräftas av ett inlägg om reseförberedelser där det enkelt konstateras att reseförsäkring är ordnad.

Läser man vidare i tråden hittar jag inte mycket som är direkt anmärkningsvärt, men vissa irriterar sig på reklaminlägget och en person som arbetar på Länsförsäkringar (och öppet redovisar det men verkar gå sina egna ärenden) kritiserar det. Dock visar det sig att Resdagboken ägs av Europeiska i ett svar från dem. Där ser man.

Så många fler forum där reseförsäkringar diskuterades hann jag inte med. Men det är som en boll det där. Börjar man nysta så är det svårt att sluta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s