Jämförelse mellan Aftonbladet och DN

Uppgift: Analysera och jämför Dagens Nyheter (DN) och Aftonbladet (AB) websidor med deras mobilsidor.

–          Vilka designprinciper kan man se, vad skiljer?

–          Skillnad på hur mycket information man konsument?

–          Vad kan bli bättre?

Mobil.dn.se har en annan meny än dn.se, med färre val. Därefter körs de senaste nyheterna längst upp, med klockslag, och sedan följer huvudnyheter på samma sätt som i tidningen. Länkarna till artiklarna är enkla textrader med få bilder. Artiklarna verkar dock vara desamma som i nättidningen, men allt runt om – kommentarer, bloggar, facebook etc. saknas. Det är större fokus på senaste nytt i mobil-versionen.

På aftonbladets mobilsajt är det ungefär samma upplägg – färre rubriker, men samma artiklar bakom rubrikerna. De har en länk som kommer när man har scrollat en bit som heter ”nyhetsdygnet på 60 sekunder”, vilket är mycket bra. Tror att få använder mobilen till att läsa längre artiklar, men sånt där som gör att man får snabbkoll är vettigt. Både DN och Aftonbladet borde kanske ha något kortare artiklar i mobilversionen, och fler länkar för att ta sig fram och tillbaka enklare. Fler sätt att ta sig till olika artiklar. Scrollandet är irriterande.

Generellt finns det förstås mindre info på mobilsidorna, som är mest nyhetsbetonade. Det är mycket fluff på ABs vanliga sida, med intervjuer, skvaller och reportage etc som egentligen inte har direkt nyhetsvärde (men som är det man ofta blir sittande vid i webbversionen). På sätt och vis tycker jag mobil-versionerna är bättre än webb-versionerna. De är mer överskådliga och nyhetsinriktade, vilket är det man vill ha när man kommer dit. Det är skönt att slippa hela skvaller-ytan till höger på AB som oftast bara är trams, men som man ändå kan få koll på i mobilen genom att gå in under ”nöje”. DNs sida är ju mycket renare än ABs, men AB har trots sin rörighet en viss logik (även om det ibland känns som att den logiken går ut på att få Sveriges befolkning att scrolla så mycket som möjligt). Möjligen skulle de tjäna på tydligare kategorisering eller tematisering. Det går ju att följa menyn för att hitta nyheter i olika genrer, men även den är lång, scrollvänlig och aningens ostrukturerad. Där är DN i mitt tycke mer logiskt med menyn som sträcker sig över hela sidan och undermeny som kommer upp när man har valt.

Vilket system som egentligen är bäst av det sammankopplade, det hierarkiska eller det sekvensiella är kanske lite olika beroende på vilken typ av text man läser. Jag tycker mig se att de flesta sidor numera har hybrider och att man strävar efter att göra det enkelt för läsaren. Det i sig blir en annan form av strukturfascism, även om det inte påminner om tryckt media, där man förväntar sig att allt ska vara tillgängligt överallt, hela tiden. Rimmar väl med riktlinjer som att ”ge användaren kontrollen” men inte med ”ge inte för många val”. Men jag tror att ju mer vana vi blir att surfa på internet, desto mer kräver vi nog, och desto mer klarar vi av att hantera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s